Projectleider Informatiehuis Externe Veiligheid (IPO-IHEV)

De provincies hebben groot belang bij goed beschikbare, betrouwbare en bestendige informatie vanuit hun rol in de maatschappelijke opgaven in Externe veiligheid. Vanwege het genoemde belang van de kwaliteit van (digitale) informatie, nemen de provincies hun verantwoordelijkheid voor het informatiehuis Externe Veiligheid door te investeren in de ontwikkeling en het beheer van een aantal informatieproducten. Om de ontwikkeling van de informatieproducten Externe Veiligheid zo flexibel mogelijk vorm te geven, brengt IPO dit in 2020 en 2021 onder in één ontwikkel- en beheerteam, genaamd “Projectgroep IPO-Informatiehuis externe veiligheid.

Informatieproducten:

  •  Populatieservice
  •  Signaleringskaart Externe Veiligheid
  •  Database Kwetsbare Objecten

Projectleider Data-Infrastructuur voor het landelijke Impulsprogramma (IOV)

In het project Data-Infrastructuur wordt naast de populatieservice ook de landelijke Signaleringskaart Externe Veiligheid ontwikkeld. De Signaleringskaart EV biedt een landelijk dekkend ruimtelijk inzicht in de risicobronnen en de zones die daarbij horen, in relatie tot de omgeving (kwetsbaarheid van objecten, bestemmingen). Met de signaleringskaart kunnen EV-specialisten van omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s quickscans en analyses uitvoeren op basis van beschikbare, bestendige en bruikbare datasets.

Project ondersteuning projectteam Implementatie Omgevingswet

Samen met Marlouce Biemans vorm ik de maatschap MulBie, waar we gezamenlijk voor IPO (Interprovinciaal Overleg) een opdracht uitvoeren, waar de informatieproducten externe veiligheid welke in het IOV zijn ontwikkeld hun weg gaan vinden naar de het Informatiehuis Externe Veiligheid.

Als beoogd huismeester van de Informatiehuizen Externe veiligheid en Natuur heeft het Interprovinciaal Overleg de afgelopen jaren de kwartiermakers voor deze huizen geleverd. Ondanks dat het besluit over de bouw van de informatiehuizen, als onderdeel van het DSO, is uitgesteld, heeft IPO de ambitie om het Informatiehuis externe veiligheid al te bouwen. De provincies hebben een groot belang bij betrouwbare, digitale en actuele informatie over de zwaarste categorie bedrijven Brzo.

MulBie levert een bijdrage aan de bouw van het Informatiehuis Externe veiligheid, door het robuust maken van de informatieproducten en het zorgen voor structureel beheer ervan, maar zorgt ook voor de samenhang met andere betrokken projecten, en verzorgt de ondersteuning aan bestuurlijke besluitvorming

Secretaris voor het Landelijke Platform Veilige Leefomgeving

Het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL, voorheen Werkgroep Omgevingsveiligheid) heeft een lange staat van dienst en bestaat uit mensen van provincies, gemeenten, omgevingsdiensten en veiligheidregio’s en het RIVM. De doelstelling van het LPVL is om als erkend, gewaardeerd en onafhankelijk kennis- en informatieplatform in het vakgebied externe veiligheid/omgevingsveiligheid te functioneren.

De ambitie van het LPVL is om nu en in de toekomst als de specialisten uit de dagelijkse praktijk die de kennis samenbrengen en uitdragen te worden gezien, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Het LPVL is hèt landelijke kennispunt waar kennis, (beleids)ontwikkelingen en praktijkervaringen samenkomen, besproken worden, geanalyseerd worden en waar vragen beantwoord worden.

Projectleider bij OMWB (Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant)

Een dag in de week ben ik werkzaam bij de OMWB in Tilburg waar ik met een team werk aan het project Aandachtsgebieden. In de Omgevingswet is het werken met aandachtsgebieden nieuw. De aandachtsgebieden zijn ontworpen als een nieuwe manier om met het groepsrisico om te gaan en dit beter te communiceren. Beleidsmatig is gekozen om bij het bepalen van een aandachtsgebied de bescherming van personen binnen een gebouw als uitgangspunt te nemen, en daarmee sluiten we alle personen buiten hiermee uit. Het aandachtsgebied heeft tot (beleids)doel om voorafgaand aan besluitvorming na te denken over de risico’s en de mogelijke effecten bij een incident bij een (vergunde) activteit met gevaarlijke stoffen. In het project aandachtsgebieden willen we gemeenten gaan voorlichten wat de aandachtsgebieden voor hun gemeente gaat betekenen bij de invoer van de Omgevingswet. Wat gaat er veranderen en hoe moeten de gemeente hier mee omgaan.

Voorzitter kennistafel RRGS (Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen)

Een doel van de kennistafel is het onderhouden en uitbreiden van een kennisnetwerk, gericht op het registreren van gegevens gevaarlijke stoffen externe veiligheid. De kennistafel ziet het grote belang in van het voorhanden hebben van actuele en accurate data voor het uitvoeren van wettelijke taken externe veiligheid.

Jaarlijks worden vier reguliere- en een invoerdersdag gepland, in de reguliere bijeenkomsten worden eventuele problemen in de uitvoeringspraktijk of met beleid gesignaleerd en adviezen voor oplossingen opgesteld, welke worden gedeeld met onze achterban. De kennistafel valt het op dat er veel vragen zijn over het invoeren van risicovolle inrichtingen en organiseerd daarom jaarlijks een invoerdersdag. Tijdens deze dag gaan we in gesprek met de invoerders van het RRGS over een vastgesteld thema en zoeken samen naar uniforme oplossingen.

Consultant bij M-tech Nederland (Roermond)

Mijn werkzaamheden bij M-tech bestaan uit het begeleiden en opleiden van medewerkers in het werkveld van de Externe Veiligheid. Dit houdt in het begeleiden van kwalitatieve berekeningen, maar ook het ruimtelijke aspect met daarin het groepsrisico beschouwen en dit alles in een goed adviesrapport te rapporteren aan de opdrachtgever.